Архив - групи за личностно развитие -

Желанието и Душата

29 дневна онлайн група,

посветена на енергията на желанието,

развитието на емоционалната интелигентност

и грижата за душата

  • Начало: 5-ти ноември, 2021, Новолуние в Скорпион

„Посей желание, отгледай душа“

Това е второто издание на он-лайн група, която в първото издание се наричаше „Да чуваш гласа на душата“, 28 дневна он-лайн група за изграждане на навици за емоционална осъзнатост.

Първото издание започна на 10 юли при Новолуние в Рак и тогава го нарекох „да чуваш гласа на душата“, защото, според духовните традиции, душата е желание, макар и едно по-особено желание. Когато чуваме гласа на това желание, ние използваме енергията от другото желание – за постигане на земните ни цели, като средство за развитие на духовни качества. А, когато успеем да обединим желанията на материалното ни аз с желанията на вечното ни Аз, ние получаваме подкрепата на Духа да вървим напред и да въплъщаваме мечтите си.

Става ясно, че това не е типичният начин за работа с желанието, при което „посяваме семената на желаното“ в деня на Новолуние и просто чакаме Вселената да се погрижи за тяхното осъществяване. Тук подходът е различен – посяването на семето не е достатъчно, освен него се изисква и труд. Необходимо е да положим допълнителни грижи, за да може то да поникне – да му осигурим достатъчно влага, светлина и топлина,

Психологически това означава, че е необходимо емоциите (влагата), да бъдат осъзнавани (светлината) и човек да е на сто процента обвързан с процесите на психичното порастване (топлината), за да може да устои на изпитанието, когато нещата станат трудни или твърде бавни. Става ясно, че това е активен творчески процес, а не пасивно очакване това, което искаме, да ни се случи. Именно от Духа идва творческият елемент, а душата е неговият инструмент да твори с глината на Земята.

Първото издание на тази он-лайн група се случи много магично. Всички участници в нея, включително и аз самата, усетихме енергията на доверието и релаксацията, до които води нарастването на емоционалното осъзнаване, освобождаването от нездравословните защити и изграждането на здравословни граници между нас и другите.

Същевременно това за мен беше много изтощителен процес. Не само защото всеки ден, в продължение на 29 дена, бях на разположение да давам обратни връзки на задачите, които давах, но и защото воденето на тази група беше истински творчески процес, при който плановете ми как да я водя се промениха радикално. Така, вместо идеята ми да работим с „вътрешното дете“, аз започнах да пиша по една задача, заедно с обяснителния текст към нея, за всеки следващ ден. А писането за мен, по някаква причина, не се случва лесно.

Това, което се получи накрая, обаче ме остави с чувство за дълбоко удовлетворение и това е причината да реша да направя и второ издание на тази група. Ако имате интерес към нея и искате да уловите духа й, добре е да прочетете анонса към първото й издание. Той продължава да е актуален, защото съдържа намерението, с което я започнах. И след това към него добавете знанието, че продължителността на второто издание всъщност ще бъде 29 дена – истинската продължителност на един лунен месец, както и че начинът на провеждане ще се случва чрез всекидневно даване на задачи за наблюдение на себе си. Съответно, този път задачите ще бъдат с една повече.

Това, което може да очаквате от това участие, е интензивен процес на вглеждане в себе си, т.е.  регистриране на емоционалните ви реакции и изследване на връзката им с ума – мислите, които идват в главата ви. В този процес аз ще ви водя, както със задачите, които ще ви давам, така и с обратните ми връзки към споделеното от вас в края на деня. А, ако решите да не споделяте, това също е ок. Задачите, които давам, както и споделеното от другите участници и обратните ми връзки към тях, дават предостатъчно възможности за рефлексия и учене.

Този път началото на групата съвпада с новолуние в Скорпион. Този знак също е воден знак, т.е. свързан е с емоциите, и в този смисъл дава попътен вятър за психологическа работа с тях и развитие на емоционална интелигентност. Но, тъй като енергията на Скорпиона е много по-интензивна и отива по-надълбокото, моето предположение е, че работата със същите тези задачи този път ще добави повече интензивност към преживяванията и осъзнаванията. Скорпионът е знак на обновлението и трансформацията, а това са теми на духовната интелигентност. Вероятно този път по-отчетливо ще се работи с трансформацията на първичната емоционална природа и опитомяването на „животното вътре в нас“.

Психологическата работата в дълбочина е голямо предизвикателство, но също така носи и по-голямо удовлетворение. Вярвам, че с подкрепата на Новолунието в знака на обновлението и трансформацията, и този път финалът на тази интензивна психологическа работа да бъде дълбоко удовлетворителен и подхранващ грижата за душата.

И, накрая, иска ми се да уточня, че въпреки че повишаването на емоционалната осъзнатост и емоционалната интелигентност има отчетлив терапевтичен ефект, това не е терапевтична група. Това е група за личностно развитие и себепознание. Поради тази причина нови за мен участници ще включвам след предварителна консултация с мен.

Заповядайте!

Камелия Хаджийска